Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jutalomfalat

 Manapság igen sokan tartanak cicát a lakásban. Hiszen a macska ehhez az életformához könnyen és szívesen alkalmazkodik. Rá is hatással van ugyanakkor az urbanizáció, és emiatt kialakulhatnak különféle viselkedészavarok.


Jutalom és büntetés
A macskák csak abból tanulnak, ami éppen történik velük. Sem a múltra, sem a jövőre nem képesek következtetéseket levonni, vagyis a jutalmat és a büntetést akkor, és ott kell megkapniuk, amikor és ahol valamit elkövettek. A múltban elkövetett cselekedetért soha ne büntessük a macskát, mert a büntetést a személyünkkel és nem a korábban elkövetett cselekedetével hozza összefüggésbe. Szavunkat nem érti, honnan is tudhatná, miért is kapja a megrovást? Ha a macska felugrik a konyhaasztalra, és sült csirkét talál ott, azonnal levonja a logikus következtetést: az asztalra felugrani jó. Tehát furfangosnak kell lennünk. Terítsük be az asztalt mindenféle fémedénnyel, talpalatnyi hely se maradjon üresen. Így, amikor a macska felugrik, hatalmas zajt csap. Ez már hatásos büntetés a macska érzékeny füleinek. Ugyanígy a macska hamar rájön arra is, hogy bizonyos helyzetben elkövetett bizonyos cselekedet jutalommal jár. Ne bízzuk ezt a jutalmazást őkelmére!


Jutalomfalat
A cicák - ha feladják büszkeségüket -, idomíthatóak. Büntetéssel kevésbé, jutalommal annál inkább. A jutalmazás macskák esetében jutalomfalatként a leghatásosabb. Akadnak cirmosok, amelyeknél a szóbeli jutalom, a kedveskedés, simogatás is eredményt ér el, de ez általában kevésbé hatásos.
Ha cicánkat valamely általunk rossznak ítélt szokásáról - például a fotel kárpitjának karmolászásáról - le akarjuk szoktatni, fogjuk meg őt, és vigyük a kaparópóznához akkor, mikor rajtakapjuk. Mancsait helyezzük a póznára, imitáljuk a kaparást, majd várjunk, amíg ő is kaparni kezdi. Ebben a pillanatban dícsérjük meg alaposan, és adjunk neki jutalomfalatot. Ha ezt többször megismételjük, az üzenet rögzül. Cicusunk a jutalom reményében rákap a pózna kaparászására, és békén hagyja a fotelt. Fontos emlékezni arra, hogy ha nem nyújtunk alternatívát és csak büntetünk - például amikor a fotelt kaparta, dühösen elzavartuk volna őt onnan anélkül, hogy elterelő megoldást kínáltunk volna neki -, az eredmény időleges és rövid ideig tartó lesz. A kívánatos viselkedésforma rögzítésének titka a következetes jutalmazás. A jutalmazás egyébként sokkal hatékonyabb és maradandóbb eredményt hoz, mint bármilyen büntetés.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.